Kuře ala kohout na víně
125 min.
Ingredience
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusKuře
- 125gramůPancetta
- 4kusyTymián čerstvý
- 2kusyBobkový list
- 1kusKarotka
- 1kusCeler řapíkatý
- 4lžíceMartell cognac
- 750mililitrůVíno červené
- 450gramůCibulka jarní
- 1lžičkaCukr krupice
- 1lžičkaOcet vinný
- 225gramůŽampiony čerstvé
- 2stroužkyČesnek
- 1lžíceOlej olivový
- 60gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1482 kcal
Bílkoviny
91 g
Tuky
94 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
11 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Mouku smícháme se lžičkou soli a pepře. Omyté porce kuřete posypeme 1 lžící mouky.
- 2Polovinu másla rozehřejeme a kuře na něm po všech stranách opečeme. Přidáme na proužky nakrájenou slaninu, nadrcený česnek, nakrájený celer a karotku a krátce smažíme.
- 3Přilijeme koňak a víno, promícháme a přidáme bobkový list s tymiánem. Uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna dusíme asi 1 hodinu.
- 4Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo s olejem, vsypeme cibulky a chvíli smažíme. Potom vmícháme cukr, ocet a lžíci vody a smažíme dozlatova.
- 5Ke kuřeti přidáme zkaramelizované cibulky, vsypeme očištěné žampiony a vše dusíme ještě 30 minut doměkka.
- 6Kuře a zeleninu vyjmeme na mísu a odstraníme bobkový list s tymiánem. Z omáčky sebereme přebytečný tuk a povaříme ji do zhoustnutí asi 4 minuty.
- 7Omáčku přelijeme přes porce kuřete a podáváme.
- 8Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory.