Kuřecí fricassée
60 min.
Ingredience
- 12kusůCibule
- 6lžicSmetana 33% (šlehačka)
- 1kusBylinky čerstvé - svazek
- 1000gramůKuře
- 340gramůŽampiony čerstvé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžícePetržel - nať
- 2lžíceTymián čerstvý
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 3lžíceMléko polotučné
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 570mililitrůVývar drůbeží
- 60gramůMáslo čerstvé
- 0,5kusCitrony
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
860 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
49 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
6 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Ve větší pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, rozčtvrcené kuře smažíme v jedné vrstvě asi 5 minut na mírném ohni do růžova. Nesmí zhnědnout. Hotové kuře vyjmeme z pánve, ke zbytku másla přisypeme mouku a mícháme na mírném plameni asi minutu, dokud se mouka nezbarví do světle hněda. Pánev odstavíme a přimícháme vývar. Rozmícháme, aby byla směs hladká, přidáme šťávu, kůru z citrónu, vrátíme zpátky na oheň a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, vaříme asi minutu.
- 2Kuře i se šťávou vrátíme zpět na pánev a přidáme svazek bylinek. Omáčka by měla kuře zakrýt, pokud je jí málo, rozředíme ji vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme a snížíme teplotu, necháme vařit asi 30 minut.
- 3Na menší pánvi mezitím rozpustíme zbytek másla, přidáme malé oloupané cibulky, přikryjeme a smažíme 10 minut při velmi nízké teplotě. Cibule nesmí zhnědnout. Hotovou cibuli přidáme ke kuřeti, ve zbytku másla osmažíme žampióny (asi 2 minuty). Odložíme a ke kuřeti je přidáme až 10 minut před koncem vaření.
- 4Do kuřete píchneme vidličkou, když vytéká šťáva, je hotové. Kuře a zeleninu přendáme na mísu, svazek bylinek vyhodíme. Z povrchu omáčky sebereme tuk a na prudkém ohni jí vyvaříme na polovinu.
- 5Rozšleháme žloutky se smetanou a přimícháme několik lžic omáčky, na mírném ohni vaříme asi 2 minuty. Stále mícháme, nepřivádíme k varu. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme mléko. Dochutíme kořením, přidáme nasekanou petržel a kuře na míse přelijeme omáčkou. Ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.