Kuřecí frikasé s houbami a vinnou omáčkou po francouzsku
105 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 1stroužekČesnek
- 100gramůCeler řapíkatý
- 2litryVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř bílý mletý
- 2lžícePetržel - nať
- 1kusBobkový list
- 0,5lžičkaNové koření
- 2kusyŠalotka
- 250gramůHouby čerstvé
- 3lžíceMouka pšeničná hladká
- 100mililitrůVíno bílé
- 100mililitrůZakysaná smetana
- 1kusMrkev kořen
- 1000gramůKuře
- 5lžicMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
914 kcal
Bílkoviny
54 g
Tuky
64 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
4 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Středně velké kuře omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Cibuli, česnek, řapíkatý celer a velkou mrkev očistíme, přidáme ke kuřeti. Zalijeme 2 litry vody, přidáme 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, 8 snítek petrželky bobkový list a 4 kuličky nového koření. Uvedeme do varu a vaříme do měkka, cca 45 minut. Mezitím rozkrájíme šalotku a čerstvé houby.
- 2Zeleninu i kuře z hrnce vyndáme, vývar přecedíme. Kuře vykostíme, maso rozkrájíme na kusy a vařenou zeleninu na kostky. V hluboké pánvi na střední teplotu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a usmažíme zlatavou jíšku. Přilijeme 800 ml vývaru, rozšleháme, přidáme zeleninu s kuřecím masem a frikasé 10 minut povaříme.
- 3Mezitím v jiné pánvi na lžíci másla necháme zesklovatět pokrájenou šalotku, přidáme nakrájené houby a opékáme 7 - 10 minut, než houby změknou a tekutina se vyvaří.
- 4Houbovou směs přidáme do hotového frikasé a postupně vmícháváme víno i zakysanou smetanu.
- 5Hotový pokrm opatrně prohřejeme a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.