Kuřecí plátky s omáčkou ze smržů
90 min.
Ingredience
- 800gramůKuřecí prsa
- 1stroužekČesnek
- 8gramůSůl
- 5gramůPepř černý mletý
- 20gramůPepř černý celý
- 20gramůKoriandr čerstvý
- 10gramůTymián čerstvý
- 2kusyBobkový list
- 100gramůPórek
- 100gramůMrkev kořen
- 100gramůCeler řapíkatý
- 40gramůMáslo čerstvé
- 3decilitryVývar drůbeží
- 40mililitrůOlej olivový
- Na omáčku
- 100gramůSmrže sušené
- 10gramůTymián čerstvý
- 1stroužekČesnek
- 140mililitrůVíno bílé
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 250gramůCibule
- 40mililitrůOlej olivový
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
737 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
43 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Kuřecí prsa nařízneme do kapes, posolíme zevnitř i zvenčí, opepříme, do vzniklých kapes vložíme česnek, spíchneme párátkem. Do velkého hrnce nalijeme studený vývar, přidáme bobkový list, koriandr, tymián, zeleninu, pepř a sůl, přivedeme k varu, povaříme 10 minut. Opatrně vložíme kuřecí prsa a vaříme dalších 10 minut. Uvařené maso vyjmeme, necháme odpočinout na míse.
- 2V rendlíku přivedeme k varu vodu, do ní ponoříme na 20 minut smrže. Potom je vyjmeme děravou naběračkou, necháme okapat. Zatím v rendlíku na rozpáleném oleji osmažíme cibuli nadrobno, přidáme tymián a česnek, vše opečeme přibližně 5 minut do zlatova. Přihodíme nakrájené smrže a opékáme dalších 5 minut. Nakonec zalijeme výluhem ze smržů a vínem, necháme prudce povařit, až se téměř všechna tekutina odpaří. Přidáme litr vývaru z kuřecího masa, 8 minut povaříme na mírném ohni, zalijeme smetanou a dál vaříme do zhoustnutí. Osolíme, opepříme, rozmixujeme ručním mixérem.
- 3Kuřecí prsa vložíme na pánev a opékáme na rozpáleném oleji 4 minuty z každé strany, na poslední minutu přihodíme na pánev kostku másla a maso vydatně poléváme, aby bylo šťavnaté. Zároveň také ohříváme omáčku na mírném ohni, aby zůstala horká. Podáváme porci masa upravenou na talíři a bohatě přelitou smržovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.