Kuskus královský
70 min.
Ingredience
- 3kusyMrkev kořen
- 3kusyCuketa
- 350gramůDýně
- 1,25litryVývar zeleninový
- 2kusySkořice celá
- 2lžičkyKmín mletý
- 1lžičkaKoriandr mletý
- 1špetkaŠafrán
- 2lžíceOlej olivový
- 1kusCitrony
- 2lžíceMed včelí
- 500gramůKuskus
- 60gramůMáslo čerstvé
- 175gramůHrozinky
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaKoriandr čerstvý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
817 kcal
Bílkoviny
21 g
Tuky
204 g
Sacharidy
111 g
Vláknina
17 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Na kousky pokrájíme cukety a mrkve - cca 7 cm velké a podélně je překrojíme na poloviny.
- 2Dýni očistíme a odstraníme jadérka. Oloupeme a pokrájíme na kousky stejně velké jako mrkev a cukety.
- 3Do pánve nalijeme vývar a přidáme šafrán, skořici, kmín, koriandr a mrkev. Přivedeme k varu, sebereme pěnu a přidáme olivový olej. Povaříme 15 minut. Přidáme citronovou šťávu a kůru s medem, dýní a cuketou. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu a dalších 10 minut povaříme.
- 4Dle návodu na balíčku namočíme kuskus. Poté přendáme na velký cedník vyložený plátýnkem a umístíme nad pánev se zeleninou. Přikryjeme a necháme v páře uvařit dle návodu. Vmícháme máslo.
- 5Na ohřátý talíř navršíme kuskus, necháme okapat zeleninu a vývar, skořici, citronovou kůru uschováme. Zeleninu narovnáme na kuskus. Navrch dáme hrozinky a přelijeme 6 lžícemi uschovaného vývaru. Udržujeme teplé.
- 6Zbylý vývar povaříme 5 minut. Odstraníme citronovou kůru a skořici. Ozdobíme koriandrem a ihned podáváme s omáčkou zvlášť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.