Květáčky mladé
45 min.
Ingredience
- 1kusBylinky čerstvé - svazek
- 4stroužkyČesnek
- 0,5kusCibule
- 0,5kusKarotka
- 2,5decilitryMléko polotučné
- 4kusyKvěták
- 2lžíceVoda pitná
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 60gramůSýr Gruyére
- 1lžíceMák mletý
- 1špetkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
405 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
13 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
21 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Do cibule napícháme stroužky česneku. Dáme je do misky s mlékem, bylinkami a karotkou. Necháme vařit 2,5 minuty a poté necháme stát 20 minut, aby se vylouhovaly chuťové látky.
- 2Spodní části a listy květáků odřízneme i s košťály, aby květáky zůstaly neporušené. Květáky hlavičkami dolů vložíme do velkého hrnce, přidáme vodu a pod pokličkou vaříme, dokud nebudou měkké. Necháme stát asi 3 minuty.
- 3Máslo dáme do pánve a vaříme 30 vteřin, vmícháme mouku a dalších 30 vteřin smažíme. Mléko slijeme do konvičky, zeleninu vyhodíme. Mléko přiléváme postupně do mouky s máslem a šleháme. Pod pokličkou vaříme 3 minuty. Vmícháme do omáčky sýr a mák, osolíme, opepříme a pod pokličkou povaříme pár vteřin.
- 4Necháme okapat květáky, dáme je na talíř a přelijeme omáčkou a posypeme troškou papriky.
- 5Podáváme horké.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.