Květáková polévka s celerem
75 min.
Ingredience
- 150gramůTelecí kosti
- 4litryVoda pitná
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2,5decilitryMléko plnotučné
- 30gramůCeler bulvový
- 1kusPetržel kořen
- 1kusMrkev kořen
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 70gramůKvěták
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 20gramůPetržel - nať
- 0,5kusCibule
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
194 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
12 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Do hrnce vlijeme dva litry vody. Vložíme do ní důkladně omyté telecí kosti. Celer, mrkev a petržel očistíme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce, kde vaříme kosti. Na mírném ohni vaříme, aby se z kostí a zeleniny uvařil dostatečně silný vývar. V jiném hrnci uvaříme květák spolu s cibuli doměkka. Měkký květák a cibuli propasírujeme a zatím necháme stranou.
- 2V teflonové pánvičce nasucho osmahneme mouku, posypeme mletou paprikou. Zalijeme studeným vývarem a vaříme tak dlouho, aby se vyvařila chuť mouky. Následovně přidáme prolisovaný květák s cibulí, dobře promícháme a chvilku povaříme. Mléko rozšleháme se žloutkem. Vlijeme do vývaru a přivedeme k varu.
- 3Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem. Vložíme máslo, petrželovou nať, vše dobře promícháme a polévku bez dalšího vaření stáhneme ze sporáku. Hotovou polévku rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.