Kyjevské karbanátky se zadělávaným květákem
80 min.
Ingredience
- 125mililitrůMléko polotučné
- 2kusyŽemle tuková
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžícePetržel - nať
- 3lžičkySůl
- 600gramůKvěták
- 2litryVoda pitná
- 30gramůMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaCukr krupice
- 2lžíceKopr čerstvý
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 150mililitrůZakysaná smetana
- 3lžíceStrouhanka
- 5lžicOlej rostlinný
- 1kilogramSlepice
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
929 kcal
Bílkoviny
68 g
Tuky
56 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
3 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou slepici vykostíme, maso nakrájíme a umeleme. Do vlažného mléka namočíme nakrájené žemle, po 5 minutách je mírně vymačkáme, přidáme k mletému masu a ještě jednou spolu umeleme.
- 2K masu se žemlí přilijeme 60 g rozpuštěného másla, přidáme sekanou petrželku, osolíme a dobře promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji trochou strouhanky. Masovou směs v misce zakryjeme a asi na 45 minut dáme do lednice odležet.
- 3Mezitím připravíme zadělávaný květák. Očištěný a omytý malý květák povaříme odkrytý 20 minut ve slané vodě, scedíme a rozdělíme na růžičky.
- 4V kastrolu si ze 40 g másla a 30 g hladké bílé mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme ji teplým vývarem z květáku, osolíme, přidáme lžičku cukru, nasekaný kopr a asi 10 minut povaříme. Těsně před koncem vaření zjemníme omáčku žloutkem, rozmíchaným ve 150 ml zakysané smetany. Do omáčky vložíme připravený květák, necháme přejít var a odstavíme.
- 5Masovou směs vyndáme z lednice a utvoříme z ní nevelké podlouhlé karbanátky, které obalíme ve strouhance. Osmažíme je po obou stranách v rozpáleném oleji dorůžova.
- 6Karbanátky podáváme dohromady se zadělávaným květákem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.