Kynutý koláč s piniovými oříšky
55 min.
Ingredience
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 15gramůDroždí
- 1špetkaSůl
- 1kusVejce slepičí
- 100gramůHera
- 100lžicMáslo čerstvé
- 2lžíceStrouhanka
- 0,25litrMléko polotučné
- Náplň
- 1kusCukr vanilka
- 100gramůCukr krupice
- 100gramůMáslo čerstvé
- 150gramůOříšky piniové
- 3lžíceSmetana 12% (konzumní)
- 2lžíceLikér pomerančový
- 200mililitrůZakysaná smetana
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1600 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
164 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
1 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek, pak přimícháme zbytek cukru, mléka, vejce, heru a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
- 2Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Těsto na pomoučněném vále propracujeme a pak jím vyložíme dortovou formu a ve formě necháme ještě chvilku kynout.
- 3V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukr, vanilkový cukr, nasekané piniové oříšky, smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak ze sporáku sundáme a přimícháme pomerančový likér. Takto připravenou směs natřeme na těsto ve formě a vložíme do trouby. Pečeme asi 25 minut.
- 4Po upečení necháme vychladnout a pak podáváme se zakysanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.