Kyselo z Rožnova
100 min.
Ingredience
- Jíška
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 400gramůBrambory
- 2kusyCibule
- 200gramůCeler bulvový
- 2kusyKarotka baby
- 1kusPetržel kořen
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 2litryVoda pitná
- 10kusůNové koření celé
- 2kusyBobkový list
- 1lžičkaSůl
- 1kostkaHovězí bujón
- 500gramůZelí kysané
- 2kusyKlobása Dunajská
- 250gramůUzená vepřová krkovička
- 300gramůVepřová plec
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžičkaPaprika pálivá mletá
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
573 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
44 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
5 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Omyté a osušené vepřové maso z plecka a uzené maso pokrájíme na kostky přibližně 3x3cm. Oloupeme a omyjeme brambory, cibule, malý celer, karotky a petržel. Kořenovou zeleninu pokrájíme na malé kostičky, brambory na větší kostky a cibuli nadrobno.
- 2V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní všechno maso a za stálého míchání ho s cibulí osmažíme dozlatova, posypeme paprikou, párkrát vařečkou promícháme a zelijeme ho vroucí vodou. Když se polévka vaří, ještě do polévky dáme nové koření, bobkový list a sůl. Snížíme teplotu a pod poklicí budeme maso vařit 40 minut. Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu, kostku hovězího bujónu a vaříme dalších 20 minut. Když je maso se zeleninou měkké, dáme do polévky kysané zelí a po chvilce nakrájenou klobásu. Polévku se zelím a s klobásou vaříme 10 minut.
- 3Mezitím si připravíme v malé pánvi jíšku - do rozehřátého másla přisypeme hladkou mouku, za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou postupně budeme přimíchávat do polévky, vaříme ji přibližně 5-7 minut.
- 4Polévku podle chuti dosolíme a můžeme ji podávat.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.