Labužnické žampiony
40 min.
Ingredience
- 600gramůŽampiony čerstvé
- 2kusyŠalotka
- 4lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůSýr Rokfór
- 100gramůSýr Čedar
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 3lžíceMandle
- 2lžíceStrouhanka
- 4kusyRohlíky bílé
- 5lžicOmáčka Teriyaki
- 2stroužkyČesnek
- Domácí krémová smetana - Crème fraîche
- 1lžícePodmáslí kysané 1%
- 16decilitrůSmetana 16% (pochoutková)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1361 kcal
Bílkoviny
38 g
Tuky
105 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
9 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Očištěné a omyté menší hlavičky žampionů potřeme japonskou marinádou Teriyaky (na zeleninu). Šalotky pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme.
- 2V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém krátce ze všech stran orestujeme hlavičky žampionů, přidáme k nim cibuli s česnekem a společně restujeme další 2 minuty, pak pánev zakryjeme poklicí a dusíme asi 2 minuty. Přimícháme ještě 2-3 lžíce omáčky Teriyaky a následně 4 lžíce Crème fraîche. Na dochucení přimícháme čerstvě pomletý pepř 4 barev. Sýr Rokfór a sýr Čedar nastrouháme a každý zvlášť dáme do misky.
- 3Zapékací mísu vytřeme máslem a vysypeme nastrouhanými loupanými mandlemi, které jsme smíchali se strouhankou z bílého pečiva. Žampionovou směs s omáčkou vyklopíme do vysypané formy. Posypeme ji nastrouhaným sýrem tak, že pomyslně rozdělíme porce posypáním na 8 dílů - 4 porce budou posypány čedarem a 4 porce Rokfórem (Nivou).
- 4Žampiony zapékáme v předem vyhřáté troubě při 220°C přibližně 10-15 minut, porce rozdělíme (každý dostane posypaný oběma druhy sýru) a servírujeme s teplými křupavými rohlíky.
- 5Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:
- 6Den předem vyšleháme 2.5 dl zakysané smetany s 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak ji zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.
- 7Druhý den takto připravenou krémovou smetanu použijeme podle potřeby k ochucení pokrmů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.