Lazaně s masem ve vinné omáčce
190 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 3lžíceOlej olivový
- 1kusCeler řapíkatý
- 100gramůAnglická slanina
- 180gramůHovězí maso mleté
- 180gramůVepřové maso mleté
- 50mililitrůVíno červené
- 120mililitrůHovězí vývar základní
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusHřebíček
- 1kusBobkový list
- 120mililitrůMléko plnotučné
- 4lžíceMáslo čerstvé
- 400gramůTěstoviny Lasagne
- 300mililitrůBešamel
- 140gramůMozzarella
- 140gramůSýr Parmezán
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceProtlak rajčatový
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1263 kcal
Bílkoviny
58 g
Tuky
72 g
Sacharidy
90 g
Vláknina
2 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1V hlubokém rendlíku na oleji restujeme cibuli nakrájenou nadrobno, jeden řapík celeru drobně pokrájeného, na kostičky nakrájenou mrkev, slaninu, mleté hovězí i vepřové maso. Maso dobře promícháme, aby v něm nezůstaly hrudky.
- 2Po deseti minutách do masa vlijeme víno a na mírném plameni necháme probublávat, až směs zhoustne. Poté přidáme zhruba dvě třetiny vývaru a opět necháme zredukovat. Do zbylého vývaru vmícháme rajčatový protlak a přidáme k masu. Směs osolíme, opepříme, přidáme koření a vlijeme horké mléko. Řádně promícháme a na mírném plameni vaříme asi hodinu a půl. Poté ze směsi odstraníme bobkový list, hřebíček a odstavíme.
- 3Nachystáme si bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme.
- 4Připravíme si velkou zapékací mísu, vymažeme ji máslem, vyložíme vrstvou nevařených lazaní, překryjeme je částí masové směsi, na ni vlijeme díl bešamelu a zasypeme mozarellou pokrájenou na drobné kostičky a nastrouhaným parmezánem. Takto vrstvíme do vyčerpání všech ingrediencí. Poslední vrstvou bude bešamel posypaný sýry a plátky másla. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme zhruba půl hodiny, dokud povrch nezezlátne. Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.