Lilkový nákyp s mozzarellou
100 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 3kusyLilek
- 500gramůRajčata
- 1kusCeler řapíkatý
- 2lžíceOlej olivový
- 1špetkaPepř černý mletý
- 400gramůMozzarella
- 20gramůMáslo čerstvé
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1kusBazalka
- 2kusyVejce slepičí
- 20gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusMrkev kořen
- 2stroužkyČesnek
- 40gramůSýr Parmezán
- 125mililitrůVývar zeleninový
- 125mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
598 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
41 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
10 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Lilky očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka. Dáme do mísy, osolíme, necháme 1 hodinu vypotit.
- 2Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme horkou vodou, necháme krátce působit a pak oloupeme. Dužinu zbavíme semínek, odstraníme zbytky po stopkách a nakrájíme na kostičky. Mrkev oloupeme, očistíme a omyjeme. Celer očistíme a omyjeme. Mrkev a celer nakrájíme na kostičky.
- 3Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme, za stálého míchání opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme mrkev a celer, krátce osmahneme. Přidáme rajčata. Předehřejeme gril v troubě.
- 4Bazalku opláchneme, lístky otrháme, nasekáme, přidáme k rajčatové směsi. Osolíme, opepříme a při střední teplotě vaříme 20 minut.
- 5Lilky osušíme papírovou utěrkou a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Na rozpáleném grilu je 5 minut grilujeme. Troubu přepneme na 200 stupňů Celsia.
- 6Mozzarellu necháme okapat a nakrájíme na kostičky. Vejce uvařená natvrdo oloupeme, nakrájíme na kolečka.
- 7V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku, dozlatova osmažíme. Zeleninový vývar smícháme s mlékem a postupně za stálého míchání přiléváme k mouce. Při mírné teplotě povaříme 10 minut, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek.
- 8Zapékací misku vymažeme máslem. Do mísy vrstvíme lilky, rajčatovou směs, mozzarellu, vejce a parmazán. Přelijeme bešamelovou omáčkou a nákyp pečeme 35 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.