Litevské virtiňaje

45 min.
Ruská federace

Ingredience

Počet porcí:
5

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
642 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
34 g
Sacharidy
67 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nejprve nadrobno nasekáme 1 menší cibuli, utřeme ji a smícháme se 2 žloutky. Dále nadrobno nakrájíme slaninu, na pánvi ji necháme rozpustit a na ní osmažíme 2 nakrájené cibule.
  • 2
    Z polohrubé mouky, 2 lžic teplé vody, soli, 1 celého vejce a žloutků s cibulí připravíme těsto, které na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme na placku o síle 1-1,5 mm. Z placky rádélkem vykrájíme čtverce o rozměru 60x60 mm.
  • 3
    Pak si připravíme nádivku. Oloupané syrové brambory velmi jemně nastrouháme, šťávu vymačkáme, smícháme je s osmaženou cibulí, osolíme a opepříme. Nádivku lžičkou naklademe na těstové čtverce, těsto přehneme do tvaru trojúhelníku a okraje silně stiskneme obrácenou vidličkou.
  • 4
    Hotové virtiňaje necháme chvíli oschnout, potom je vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 12-14 minut. Uvařené virtiňaje vyplavou na povrch, z vařící vody je vyndaváme drátěnou naběračkou.
  • 5
    Na talíři je podáváme přelité rozpuštěným sádlem a osolenou zakysanou smetanou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.