Losos s bešamelovou omáčkou a krevetkami
45 min.
Ingredience
- Bešamelová omáčka
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 100mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 2špetkyPepř bílý
- 200mililitrůVíno bílé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,5lžičkaSůl
- Vařené filety z lososa
- 4kusyLosos - filety
- 3decilitryVoda pitná
- 2lžícePetržel - nať
- 2lžíceBazalka
- 2lžíceTymián čerstvý
- 1lžíceLibeček
- Vařené krevety
- 3litryVoda pitná
- 2lžíceCitrónová šťáva
- 400gramůKrevety tygří - loupané
- 0,5lžíceSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
622 kcal
Bílkoviny
84 g
Tuky
29 g
Sacharidy
7 g
Vláknina
495 mg
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si očištěné a omyté krevetky. Filety z lososa bez kůže omyjeme a necháme okapat. Bylinky: snítky petrželové natě, bazalky, libečku a tymiánu svážeme, omyjeme a necháme okapat.
- 2Do širšího hrnce s 3dl vody a se síťkou vložíme svazek bylinek. Vodu přivedeme k varu, na bylinky položíme filety lososa. Pod poklicí vaříme v páře 1 minutu. Pak hrnec odstavíme z plotny a necháme filety lososa pod poklicí dojít 8-10 minut.
- 3Mezitím, než dojde losos, v druhém hrnci přivedeme do varu 2-3 litry vody s citrónovou šťávou a solí na uvaření krevetek.
- 4Než se začne vařit voda pro krevetky, uvaříme si bešamelovou omáčku: v rendlíku rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Do jíšky za stálého míchání přilijeme smetanu, ochutíme solí, 2 špetkami muškátového oříšku, 2 špetkami bílého pepře a přilijeme bílé víno. Omáčku stále mícháme a pomalu vaříme 1-2 minuty.
- 5Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vložíme do ní krevetky, vaříme je 5-7 minut (podle velikosti).
- 6Uvařené filety lososa vyjmeme z páry, odložíme je do předem vyhřáté mísy, osolíme podle chuti a uchováme v teple. Do teplé bešamelové omáčky vložíme uvařené scezené krevetky.
- 7Na talíře položíme filety lososa, přilijeme je bešamelem s krevetkami a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.