Madeirská omáčka k hovězímu jazyku
140 min.
Ingredience
- 1kusCitrony
- 1lžičkaSůl
- 1kilogramHovězí jazyk
- 5gramůPepř černý celý
- 5gramůNové koření celé
- 3kusyHřebíček
- 2kusyBadyán
- 5gramůSkořice celá
- 2kusyBobkový list
- 400gramůZelenina kořenová
- 10gramůTymián čerstvý
- 60gramůMáslo čerstvé
- 5gramůPepř černý mletý
- 10gramůCukr krupice
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 120gramůCibule
- 100mililitrůVíno madeira
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
836 kcal
Bílkoviny
42 g
Tuky
53 g
Sacharidy
41 g
Vláknina
6 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Jazyk očistíme, omyjeme a v dostatečném množství osolené vody vaříme 2 hodiny. Potom přidáme pepř, nové koření, hřebíček, badyán, skořici, bobkový list, 2 cibule, polévkovou zeleninu, tymián a citronovou kůru a vaříme dalších 60-90 minut doměkka. Jazyk vyjmeme, rychle opláchneme studenou vodou a sloupneme kůži. Vývar svaříme na 600 ml a přecedíme. Rozehřejeme máslo a podusíme na něm 2 nakrájené cibule doměkka. Vmícháme mouku a upražíme světle hnědou jíšku. Pomalu přiléváme vývar a 10 minut povaříme. Znovu přecedíme a dochutíme solí, pepřem, cukrem, citronovou šťávou a madeirou. Jazyk nakrájíme na plátky a prohřejeme v omáčce.
- 2Jako přílohu podáváme pyré z brambor a kaštanů a mrkev s rozinkami a mandlemi.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.