Makarony s rajčaty a artyčoky
60 min.
Ingredience
- 1,5litryVoda pitná
- 12kusůArtyčoky
- 2lžíceCitronová šťáva
- 3lžičkySůl
- 3kusyCibule
- 1stroužekČesnek
- 2kusyMrkev kořen
- 2kusyCeler řapíkatý
- 600gramůRajčata
- 125mililitrůVývar zeleninový
- 1špetkaPepř černý mletý
- 400gramůŠpagety, Makarony
- 2lžíceOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1742 kcal
Bílkoviny
98 g
Tuky
12 g
Sacharidy
412 g
Vláknina
171 g
Cukr
40 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si připravíme artyčoky. Od artyčoků odkrojíme stopky, odstraníme menší tvrdé lístky. Špičky vnějších listů a špičky artyčoků ostříháme nůžkami. Do mísy dáme studenou vodu, přidáme 1 lžíci citronové šťávy, odstraníme vlákna artyčoků a ihned vložíme do připravené vody. Poté dáme do velkého hrnce vodu, přidáme zbytek citronové šťávy, osolíme. Artyčoky vyjmeme z mísy a přendáme do hrnce. Vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Po uvaření artyčoky rozdělíme na čtvrtiny.
- 2Oloupeme cibuli a česnek, mrkev očistíme a vše nakrájíme na kostičky. Očistíme, omyjeme a osušíme celer, který také nakrájíme na kostičky. Omyjeme rajčata, spaříme je horkou vodou, oloupeme a dužinu nadrobno nakrájíme.
- 3Na pánvi rozpálíme olivový olej. Za stálého míchání na něm 3-5 minut smažíme mrkev, celer, cibuli a česnek. Poté na pánev přidáme nakrájená rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Dochutíme solí a pepřem a na mírném ohni pod pokličkou vaříme ještě asi 10 minut.
- 4Makarony uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Poté makarony připravíme na talíře, přidáme artyčoky a přelijeme omáčkou. Teplé podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.