Marcipánová štola s opilými brusinkami
90 min.
Ingredience
- 600gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 40gramůDroždí
- 125gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 1kusVejce slepičí
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 1lžícePomerančová kůra
- 1špetkaSkořice mletá
- 1špetkaHřebíček mletý
- 1špetkaSůl
- 200gramůBrusinky sušené
- 100mililitrůRum
- 200gramůMandle
- 150gramůMarcipánová hmota surová
- 0,25litrMléko polotučné
- Ozdoba
- 100gramůMáslo čerstvé
- 100gramůCukr moučkový
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
641 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
26 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
4 g
Cukr
19 g
Postup přípravy
- 1Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme špetku soli, lžíci cukru a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, vejce, žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.
- 2Brusinky naložíme na 30 minut do rumu, pak je promícháme s nahrubo nasekanými mandlemi, pomerančovou kůrou, kousky marcipánu, přidáme moučkový cukr, skořici, mletý hřebíček.
- 3Vykynuté těsto důkladně propracujeme a smícháme s brusinkovo-mandlovou hmotou. Těsto vytvarujeme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a štolu na něj položíme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 60 minut.
- 4Po upečení štolu vyjmeme a ještě teplou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.