Marocké kuře s kuskusovou nádivkou
145 min.
Ingredience
- 1500gramůKuře
- 3kusyCibule
- 75gramůMandle plátky
- 75gramůRozinky
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžičkaHřebíček mletý
- 2kusySkořice celá
- 1lžičkaMuškátový květ
- 1lžičkaZázvor mletý
- 1lžičkaNové koření celé
- 250gramůKuskus
- 1lžičkaSůl
- 3lžíceMed včelí
- 4lžíceOlej rostlinný
- 500mililitrůVývar drůbeží
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
745 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
38 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
8 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1Dvě oloupané cibule pokrájíme na kostičky. V kastrolu rozehřejeme dvě lžíce oleje na střední teplotu, vložíme cibuli a za stálého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme polovinu z každého uvedeného koření, mandle i rozinky, osolíme, opepříme a dvě minuty mícháme. Poté přidáme kuskus, 500 ml drůbežího vývaru, promícháme a na mírném ohni zvolna vaříme, dokud se všechna tekutina nevsákne do kuskusu.
- 2Středně velké (cca 1,5 kg) kuře omyjeme, osušíme a naplníme dvěma třetinami kuskusové směsi. Kuře spíchneme jehlicemi, aby nádivka nevylézala ven a nepřipalovala se, poté vložíme do pekáče.
- 3Troubu zapneme na 200°C (plyn na stupeň 6).
- 4V pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, na kterém do měkka opečeme 1 nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zbylou polovinu koření a minutu mícháme. Přilijeme 125 ml drůbežího vývaru, osolíme, zamícháme a přelijeme směsí kuře na pekáči, následně ho potřeme medem.
- 5Pekáč s kuřetem vložíme do předehřáté trouby a pečeme 90 až 105 minut do zlatova. Poté přikryjeme alobalem a necháme 10 minut odležet.
- 6Zbytek kuskusové nádivky ohřejeme, rozložíme na velkou servírovací mísu, navrch položíme naporcované kuře.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.