Máslová dýně s fazolovými noky a hřáškovým pyré
60 min.
Ingredience
- 500gramůDýně
- 200gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceCukr krupice
- 20gramůSůl
- 150gramůFazole bílé
- 300mililitrůMléko plnotučné
- 1špetkaPepř bílý
- 2kusyCibule
- 150gramůPórek
- 1kusCibule červená
- 80mililitrůOlej olivový
- 50mililitrůBalsamico ocet
- 50mililitrůVíno červené
- 250gramůHrášek
- 2stroužkyČesnek
- 4plátkySlanina vepřová
- 50gramůOlej rostlinný
- 400mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
797 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
61 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
5 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Sladkou dýni očistíme, rozkrojíme napůl, vydlabeme semena, dužinu pokrájíme na cca 5 mm plátky, odstraníme slupku a nakrájíme na klínky nebo čtverečky. Vložíme do pánve s rozehřátým máslem, špetkou soli a cukrem, necháme zvolna zezlátnout. Dýně by měla být měkká na skus.
- 2Bílé fazole namáčíme předem několik hodin ve studené vodě. Před přípravou je scedíme, zalijeme 300 ml vody smíchané s mlékem, ochutíme solí. Přidáme jednu přepůlenou cibuli, pórek, přivedeme k varu, uvaříme do měkka, cibuli a pórek vyjmeme, fazole rozmixujeme ponorným mixérem na hladké pyré. Můžeme vše ještě dodatečně protlačit přes síto. Posypeme bílým pepřem, přidáme máslo, špetku soli a pomocí dvou lžiček z hmoty vytvarujeme nočky.
- 3Červenou cibuli oloupeme, rozpůlíme a podélně nakrájíme na tenké proužky. Orestujeme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji, jakmile zesklovatí, zastříkneme balsamicem, červeným vínem a následně vaříme, až se odpaří přebytek tekutiny. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- 4Česnek nasekáme na jemno, smícháme s pokrájenou slaninou a druhou cibulkou, v pánvi necháme zpěnit. Můžeme zakápnout olejem, po chvilkce přisypeme hrášek, zastříkneme vodou a do měkka podusíme. Ponorným mixérem rozsekáme na pyré, dochutíme solí.
- 5Před podáváním všechny součásti pokrmu prohřejeme, rozdělíme na talíře, přičemž vše urovnáme do řádků a ihned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.