Mikulášský chlebíček s ořechy a ovocem
65 min.
Ingredience
- 400gramůMouka polohrubá
- 50gramůTuk Hera jedlý
- 50gramůVepřové sádlo škvařené
- 100gramůČokoláda na vaření
- 100gramůMandle
- 50gramůOřechy lískové
- 50gramůTřešně kandované
- 1hrstŠvestky sušené
- 3kusyVejce slepičí
- 1špetkaKardamom
- 1špetkaSůl
- 30gramůMandle plátky
- 250gramůCukr moučkový
- 0,5lžičkaSoda jedlá
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaHřebíček mletý
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
475 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
19 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
4 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1V míse vyšleháme vejce s cukrem a solí doběla - šleháme asi 10 minut. Přidáme koření, rozpuštěný vlahý tuk a jedlou sodu. Vmícháme nasekané oříšky, neloupané mandle (100g) a čokoládu. Dále přidáme do těsta rozpůlené sušené švestky a kandované třešně. Postupně vmícháme mouku a vypracujeme tužší těsto.
- 2Z těsta vytvarujeme šišku, kterou dáme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch posypeme mandlovými lupínky.
- 3Chlebíček pečeme ve středně vyhřáté troubě 40-45 minut, pokud se začne těsto na povrchu připalovat, zmírníme teplotu nebo přikryjeme chlebíček alobalem.
- 4Po upečení necháme chlebíček asi 30 minut odpočinout, aby se chutě propojily. Čerstvý vydrží až několik týdnů.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.