Mléčná rýže s nektarinkami
40 min.
Ingredience
- 2lžíceVoda pitná
- 1kusVanilkový lusk
- 120gramůRýže loupaná
- 120gramůCukr krupice
- 500gramůNektarinka
- 1lžíceSolamyl
- 100mililitrůVíno červené
- 1špetkaSkořice mletá
- 1špetkaHřebíček mletý
- 1kusCitrony
- 500mililitrůMléko polotučné
- 1kusCitronová tráva
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
435 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
3 g
Sacharidy
93 g
Vláknina
4 g
Cukr
39 g
Postup přípravy
- 1Citron řádně očistíme kartáčkem, kůru nakrájíme na širší proužky a vložíme do kastrolku s mlékem. Přidáme vnitřek vanilkového lusku, který vyškrábeme hrotem nože. Vše uvedeme k varu, poté přisypeme rýži opláchnutou v horké vodě a za stálého míchání vaříme 20 minut na mírném ohni.
- 2Vanilku a citronovou kůru vyjmeme a do kaše vmícháme 40 g cukru. Kastrol postavíme i s kaší do studené vodní lázně a necháme vychladnout. Poté rýžovou kaši rozdělíme do 4 misek.
- 3Nektarinky omyjeme, vypeckujeme a dvě odložíme stranou pro ozdobu. Zbylé pokrájíme a vložíme do kastrolu. Podlijeme vínem, přidáme 2 lžíce citronové šťávy, koření a 80 g cukru. Zprudka vaříme pět minut, poté vlijeme solamyl rozmíchaný ve dvou lžících studené vody a za stálého míchání povaříme minutu do zhoustnutí. Kastrol vložíme do studené vodní lázně s kostkami ledu a ochlazujeme za stálého míchání. Rozdušené ovoce nalijeme na rýži, odložené nektarinky nakrájíme na 12 dílků a rýži v miskách jimi ozdobíme. Mléčnou rýži uložíme minimálně na 2 hodiny do chladničky.
- 4Před servírováním ozdobíme citronovou trávou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.