Mokka dort s vlašskými ořechy
85 min.
Ingredience
- Náplň a ozdoba
- 40gramůPudinkový prášek - vanilkový
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 70gramůCukr krupice
- 250gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceCukr moučkový
- 3lžíceKáva instantní
- 2centilitryLikér mandlový - Amaretto
- 50gramůOřechy vlašské
- 0,38litrMléko polotučné
- 1lžíceHera
- 2lžíceStrouhanka
- Těsto
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 5lžicVoda pitná
- 70gramůCukr krupice
- 1kusCukr vanilka
- 1lžičkaOlej sezamový
- 6kusůVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaKypřicí prášek do pečiva
- 50gramůOřechy vlašské
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
381 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
25 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
1 g
Cukr
16 g
Postup přípravy
- 1V míse ušleháme žloutky s vodou, cukrem, vanilkovým cukrem, sezamovým olejem. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který pak opatrně zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a 2/3 mletých vlašských ořechů.
- 2Dortovou formu vymažeme herou, vysypeme strouhankou a těsto do ní nalijeme. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme asi 50 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout, vyklopíme z formy a pak podélně rozřízneme.
- 3V míse smícháme vanilkový pudinkový prášek se žloutkem, cukrem a mlékem. Promícháme, směs nalijeme do kastrůlku a za stálého míchání přivedeme k varu, potom kastrůlek sundáme ze sporáku a necháme vychladnout. Máslo smícháme s moučkovým cukrem, zašleháme vychladlý pudink, mandlový likér a instantní kávu.
- 4Z krému odebereme 3 lžíce a naplníme do zdobícího sáčku. Zbytek krému namažeme na spodní placku korpusu, poté na krém položíme druhou placku korpusu a celý dort včetně stran pomažeme zbytkem krému a uhladíme. Navrch dortu děláme pomocí zdobícího sáčku hromádky krému.
- 5Okraje dortu ozdobíme zbytkem vlašských ořechů, necháme ztuhnout a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.