Moldavská zapékaná rajčata
40 min.
Ingredience
- 125mililitrůMléko polotučné
- 100gramůSýr smetanový tavený 45%
- 100gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceMouka pšeničná hladká
- 100mililitrůVývar zeleninový
- 200mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 8kusůRajčata
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 600gramůBrambory vařené
- 1lžičkaPažitka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
623 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
46 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
5 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve připravíme sýrovou omáčku. V kastrolku ve 125 ml horkého mléka rozpustíme tučný tavený sýr nakrájený na kostky. Pak připravíme ze 40 g másla a 3 lžic hladké mouky světlou jíšku. Zředíme ji vlažným zeleninovým vývarem nebo vodou, rozšleháme se šlehačkou, přilijeme rozpuštěný sýr, osolíme, okořeníme sladkou paprikou a krátce povaříme. Potom stáhneme z ohně a zjemníme žloutkem.
- 2Větší rajčata omyjeme, rozpůlíme, na řezu osolíme a opepříme a naskládáme je řezem navrch do máslem vymazané zapékací misky. Vše zalijeme připravenou sýrovou omáčkou, pokapeme máslem a vložíme do horké trouby, kde rajčata 15-20 minut zapékáme.
- 3Podáváme s vařenými bramborami a ozdobíme sekanou pažitkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.