Moravské dušené zelí
55 min.
Ingredience
- 800gramůZelí hlávkové bílé
- 2kusyCibule
- 50gramůSlanina vepřová
- 100gramůBrambory
- 1lžičkaSůl
- 2lžičkyCukr krupice
- 1lžičkaKmín celý
- 1kusBobkový list
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 3lžíceOcet kvasný lihový
- 2lžíceSádlo škvařené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
219 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
12 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
7 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou a omytou hlávku zelí (asi 750 g) rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme (nebo nakrouháme) na tenké nudličky. Očištěné 2 malé cibule nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
- 2V hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Přimícháme jednu pokrájenou cibuli a zpěníme ji. Na ni dáme zelí, sůl, cukr, kmín, bobkový list, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut.
- 3Mezitím oloupeme a omyjeme brambory a jemně je nastrouháme. Připravíme jíšku s cibulí. V rendlíku rozpustíme lžíci sádla, na něm zpěníme cibuli, přimícháme lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme šťávou ze zelí a vymícháme dohladka.
- 4K zelí přidáme jíšku, promícháme, ještě přimícháme nastrouhanou bramboru a společně dusíme dalších 10 minut.
- 5Zelí dochutíme octem (1-3 lžíce) a solí. Koření vyjmeme a podáváme teplé jako přílohu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.