Moravské dušené zelí

55 min.

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
219 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
12 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
7 g
Cukr
12 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Očištěnou a omytou hlávku zelí (asi 750 g) rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme (nebo nakrouháme) na tenké nudličky. Očištěné 2 malé cibule nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
  • 2
    V hrnci rozpustíme 1 lžíci sádla, přidáme slaninu a vysmažíme ji dozlatova. Přimícháme jednu pokrájenou cibuli a zpěníme ji. Na ni dáme zelí, sůl, cukr, kmín, bobkový list, promícháme a pod pokličkou dusíme doměkka přibližně 15-20 minut.
  • 3
    Mezitím oloupeme a omyjeme brambory a jemně je nastrouháme. Připravíme jíšku s cibulí. V rendlíku rozpustíme lžíci sádla, na něm zpěníme cibuli, přimícháme lžíci mouky a usmažíme světlou jíšku. Pak ji zředíme šťávou ze zelí a vymícháme dohladka.
  • 4
    K zelí přidáme jíšku, promícháme, ještě přimícháme nastrouhanou bramboru a společně dusíme dalších 10 minut.
  • 5
    Zelí dochutíme octem (1-3 lžíce) a solí. Koření vyjmeme a podáváme teplé jako přílohu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.