Mořský jazyk na florentský způsob
60 min.
Ingredience
- 2kusyEstragon
- 1kusBobkový list
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžičkyHořčice v prášku
- 5lžicSýr Parmezán
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 8kusůRajčata
- 500gramůŠpenát listový čerstvý
- 8krajícůChléb pšeničný (bílý)
- 600mililitrůMléko polotučné
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 3špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 200gramůPotočnice
- 1lžíceCitronová kůra
- 1litrVoda pitná
- 800gramůPlatýz - filety
- 0,5kusCibule
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1080 kcal
Bílkoviny
67 g
Tuky
48 g
Sacharidy
95 g
Vláknina
9 g
Cukr
11 g
Postup přípravy
- 1Na mírném ohni přivedeme k varu estragon, mléko, citronovou kůru, cibuli a bobkový list, odstavíme a necháme 30 minut stát, aby se chuti promíchaly.
- 2V hrnci rozpustíme máslo a rozmícháme v něm práškovou hořčici, mouku a postupně všleháme přecezené ochucené mléko. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme zvolna 2 minuty do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme smetanu ke šlehání, sýr, muškátový oříšek, podle chuti osolíme, opepříme a na povrch omáčky položíme pečicí papír, aby se neutvořil škraloup.
- 3V osolené vodě vaříme půl minuty špenát, prudce ho ochladíme pod tekoucí vodou, necháme okapat, osušíme a rozložíme do zapékací misky vymazané máslem.
- 4Omyjeme a osušíme rybí filety. Potom je osolíme, opepříme, sbalíme do závitků, upravíme je na špenát, zalijeme sýrovou omáčkou a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 35 minut, aby sýr začal zlátnout.
- 5Servírujeme s rajčaty, listovou zeleninou a křupavým bílým pečivem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.