Mořský jazyk s bramborovou kaší a hráškem
42 min.
Ingredience
- 1kilogramBrambory
- 250gramůMáslo čerstvé
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2kusyŠalotka
- 500gramůHrášek
- 140mililitrůVývar drůbeží
- 2kilogramyMořský jazyk
- 50gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 5lžicOlej olivový
- 3kusyCitrony
- 100mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1407 kcal
Bílkoviny
114 g
Tuky
68 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
17 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Dobře umyté brambory uvaříme 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl a horké mléko. Kaši udržujeme teplou.
- 2V hrnci rozehřejeme 50 g másla, na kterém doměkka opečeme oloupané šalotky nakrájené na plátky. Přimícháme hrášek a po několika minutách přilijeme horký drůbeží vývar. Vaříme přibližně 10 minut, až hrášek změkne a tekutina se vyvaří na polovinu.
- 3Čtyři malé mořské jazyky (po 500 g) bez hlav, ploutví a kůže osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na velké pánvi rozehřejeme 5 lžic oleje a 50 g másla, přidáme ryby, které opékáme z obou stran asi 6 minut dozlatova. Maso by se mělo snadno uvolňovat od kostí.
- 4Citrony omyjeme, dva z nich rozkrájíme po délce na čtvrtky. Ze třetího vymačkáme šťávu.
- 5Ryby přemístíme na nahřáté velké talíře, z jedné strany je doplníme uvařeným hráškem s plátkem citronu, a z druhé strany bramborovou kaší.
- 6Pánev vrátíme na oheň, rozehřejeme v ní zbývající máslo. Pánví kroužíme, dokud máslo nezačne pěnit a hnědnout. Přidáme citrónovou šťávu a takto ochuceným máslem přelijeme ryby na talířích.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.