Mozečková polévka
80 min.
Ingredience
- 200gramůHovězí mozek
- 66,6gramůTuk
- 10gramůSůl
- 0,6gramPepř černý mletý
- 0,6gramKmín celý
- 13,3gramůPolévkové koření
- 6,6gramůPetržel - nať
- 0,3gramMuškátový květ
- 120gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 80gramůŽemle tuková
- 300mililitrůMléko polotučné
- 2litryHovězí vývar základní
- 40gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
228 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
13 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
443 mg
Cukr
1 mg
Postup přípravy
- 1Hovězí mozek odblaníme a omyjeme, rozsekáme a podusíme na části tuku. Během dušení jej mírně osolíme.
- 2Ze zbylé dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme kmín, mletý květ a pepř. Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem.
- 3Uvedeme do varu a za občasného prošlehání alespoň 20 minut zvolna vaříme.
- 4Ke konci varu do polévky přilijeme mléko, povaříme, procedíme, přidáme připravený mozek a velmi krátce povaříme.
- 5Nakonec polévku dochutíme polévkovým kořením, dosolíme a důkladně provaříme.
- 6Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání spolu se žemlí, nakrájenou na kostičky a osmaženou na másle.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.