Muffiny s medem a oříšky
65 min.
Ingredience
- Na vytření a vysypání formiček
- 170lžicMouka polohrubá
- 100lžicMáslo čerstvé
- Těsto
- 350gramůDýně
- 0,5decilitrVoda pitná
- 2,5lžíceMed včelí
- 1kusVanilkový lusk
- 80gramůCukr krupice
- 2lžícePomerančová kůra
- 2lžíceJogurt bílý
- 1decilitrPomerančová šťáva
- 170gramůMouka polohrubá
- 1kusKypřicí prášek do pečiva
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 0,5lžičkaHřebíček mletý
- 2lžičkyKakao
- 1špetkaSůl
- 2lžíceOřechy lískové
- 2lžíceVlašské ořechy
- 2kusyVejce slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4531 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
440 g
Sacharidy
145 g
Vláknina
6 g
Cukr
39 g
Postup přípravy
- 1Formičky na 12 ks muffiny vytřeme rozpuštěným máslem, vysypeme polohrubou moukou. Oloupanou dýni pokrájíme na kostičky, dáme je do rendlíku s vodou, dusíme asi 10 minut. Měkkou dýni scedíme, dáme do mísy a ručním ponorným mixérem ji rozmixujeme na kaši. Vychladlou dýňovou kaši promícháme s bílým jogurtem, pomerančovou šťávou a tekutým medem. Vanilkový lusk rozkrojíme ostrým nožem a tupou hranou nože dřeň seškrábneme do druhé mísy. K vanilce přidáme pokrájené změklé máslo, žloutky, cukr, jemně nastrouhanou pomerančovou kůru a vyšleháme do pěny. K máslu zašleháme dýňovou kaši s medem.
- 2V další míse promícháme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem, mletou skořicí, mletým zázvorem, jemně rozdrceným hřebíčkem, kakaem a špetkou soli. Poté sypkou směs postupně zamícháme do máslové hmoty. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zapracujeme do těsta.
- 3Každou formičku naplníme těstem asi do 2/3. Lískové a vlašské ořechy pokrájíme na malé kousky, kterými povrch těsta posypeme. Muffiny pečeme v předehřáté troubě na 180°C, přibližně 20-25 minut. Dozlatova upečené muffiny necháme asi 3 minuty vychladnout, poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků. Posypeme je moučkovým cukrem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.