Nadívaná krůta s jablky
140 min.
Ingredience
- 150gramůSlanina vepřová
- 3,5kilogramyKrůta
- 1,5lžíceSůl
- 2lžičkyKmín drcený
- 1,5lžičkyPepř bílý
- 1kilogramCibule
- 1litrVoda pitná
- 8kusůJablka
- 2kusyHřebíček
- 0,5lžíceSkořice celá
- 6kusůRohlíky bílé
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 0,5decilitrOlej slunečnicový
- 1decilitrVíno bílé
- 2lžíceCitronová kůra
- 8kusůŠvestky sušené
- 4decilitryŠťáva jablečná 100%
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
945 kcal
Bílkoviny
77 g
Tuky
16 g
Sacharidy
128 g
Vláknina
15 g
Cukr
68 g
Postup přípravy
- 1Slaninu pokrájíme na hranolky. Očištěnou a omytou krůtu osolíme, prošpikujeme slaninou, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a necháme ji v chladu odpočinout.
- 2Očistíme cibuli z vrchních hnědých slupek, ale jednu nebo 2 hnědé slupky zachováme. Cibule dáme do pekáče, podlijeme 1.5 dl vody a cibuli v předem vyhřáté troubě upečeme doměkka. Pečeme při 200°C-220°C.
- 3Mezitím si oloupeme a omyjeme 8 ks větších sladkokyselých jablek, rozkrájíme je, zbavíme jadřinců a pokrájíme na osminky. 2/3 jablek dáme do hrnce s 6 dl litry vody, přidáme hřebíček, skořici, citronovou kůru a uvaříme je doměkka (asi 10-15 minut). Omyté sušené vypeckované švestky pokrájíme na poloviny.
- 4Rohlíky pokrájíme na kostky, dáme do mísy, zalijeme je vodou a necháme je namočené. Upečenou cibuli sloupneme, dáme do druhé mísy a rozmixujeme. Pak cibuli dáme do mísy k rohlíkům, přidáme asi 0.5 lžíce soli, černý pepř a promícháme. Ke konci přimícháme švestky.
- 5Krůtu vyložíme 1/3 pokrájených jablek a cibulovou nádivkou. Dáme ji do pekáče, na který jsme nalili olej, přilijeme 4 dl jablečné šťávy, 1 dl bílého vína a krůtu pomalu pečeme podle velikosti 60 - 110 minut. Krůtu průběžně asi každých 15 minut poléváme výpekem. Upečená krůta má zlatohnědou křupavou kůrku.
- 6Krůtu rozporcujeme, na talířích porci obložíme uvařenými jablky, polijeme výpekem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.