Nakládané okurky 1
40 min.
Ingredience
- 1kilogramOkurky
- 50gramůCukr krupice
- 1litrOcet kvasný lihový
- 2kusyEstragon
- 6kusůPepř černý celý
- 1kilogramSůl
- 1lžíceHořčičné semínko
Počet porcí:
15Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
42 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
5 g
Vláknina
562 mg
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Z předepsaného množství surovin připravíme dvě 500 g sklenice nakládaných okurek.
- 2Omyjeme a očistíme malé okurky, naskládáme je do nádoby a zcela zasypeme solí. Dvanáct hodin necháme odležet. Pak povaříme ocet s cukrem, dvěma snítkami estragonu a několika kuličkami pepře.
- 3Okurky ponoříme na několik sekund do octa, vyjmeme je a v sítu necháme okapat. Poté okurky naskládáme do do suchých a čistých sklenic, přidáme semínka hořčice. Octový lák uvedeme znovu do varu a přes cedník jej nalijeme do sklenic. Necháme zcela vychladnout a sklenice pečlivě uzavřeme.
- 4Pokyny pro konzervaci. Zavařovací hrnec částečně naplníme horkou vodou. Zavařovací sklenice, které chceme sterilizovat, uchopíme do držáků dnem dolů, dolijeme horkou, ale ne vroucí vodou tak, aby sklenice byly asi 2,5 cm pod hladinou. Hrnec zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Vaříme minimálně deset minut, nebo až půl hodiny, v závislosti na typu hrnce. Pak horké sterilizované sklenice jednu po druhé vyndáme a necháme je okapat. Horkou vodu ponecháme v hrnci pro sterilizaci víček a pro zavaření naplněných sklenic.
- 5Asi pět minut předtím, než začneme sklenice plnit, vložíme víčka do vroucí vody. Naplníme sterilizované zavařovací sklenice okurkami a ujistíme se, že se nám uvnitř sklenic nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Otřeme okraje sklenic, nasadíme a utáhneme víčko.Naskládáme sklenice do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby se sklenice nacházely zhruba 5-7 cm pod hladinou.
- 6Uvedeme do varu, snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila. vaříme 40 minut a kontrolujeme, aby byly sklenice stále pod vodou. Vypneme sporák, asi pět minut počkáme, vyndáme sklenice a dnem vzhůru je necháme zchladnout. Překontrolujeme, jestli všechna víčka dobře drží, pokud ne, vložíme sklenici do lednice a okurky do deseti dnů spotřebujeme. Sklenice se správně držícími víčky označíme štítkem s datem zavařování a uložíme na suchém a chladném místě. Při pokojové teplotě vydrží neotevřená sklenice až rok. Po otevření uchováváme okurky v lednici a obsah během deseti dnů spotřebujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.