Nakládané zelí - zelí Kimči -Béču kimči
20 min.
Ingredience
- 4,8kilogramyZelí čínské
- 2gramySůl
- 100litrůVoda pitná
- 1kilogramŘedkev
- 100gramůŘeřicha
- 200gramůCibulka jarní
- 200gramůHořčice
- 200gramůÚstřice
- Koření
- 130gramůPaprika mletá sladká
- 100mililitrůAnčovičky konzervované
- 100gramůKrevety solené
- 12gramůCukr krupice
- 200gramůCibulka jarní
- 80gramůČesnek
- 36gramůZázvor celý
- Nálev na Kimči
- 100mililitrůVoda pitná
- 2gramySůl
Počet porcí:
60Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
44 kcal
Bílkoviny
3 g
Tuky
1 g
Sacharidy
7 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Česnek a cibulku oloupeme a nasekáme nadrobno jako kořenící přísady. Z hlávek zelí odstraníme špatné krajní listy a spodní části.
- 2Hlávky důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a rozpůlíme je. Množství soli rozdělíme na poloviny a jednu polovinu rozpustíme ve vodě. druhou polovinu soli nasypeme do hlávek zelí mezi jednotlivé listy a takto připravené půlky zelí dáme louhovat do slané vody nejprve rozříznutou částí hlávek vzhůru. Po třech hodinách louhování hlávky zelí ve slaném nálevu otočíme rozříznutými částmi zelí směrem ke dnu. Po dalších třech hodinách půlky hlávek z vody vyjmeme a důkladně je propláchneme pod vodou a necháme na sítu okapat.
- 3Jarní cibulku a ředkev oloupeme a nasekáme nadrobno. Lodyhy řeřichy a hořčičné lístky propláchneme pod vodou a nakrájíme na dlouhé nudličky. Ústřice propláchneme pod tekoucí vodou, potom je propláchneme v osolené vodě a osušíme.Pevné části solených krevet nasekáme nadrobno. Mletou papriku rozmícháme v nálevu z krevet a v nálevu z ančoviček.
- 4Oba nálevy s rozmíchanou mletou paprikou smícháme s nastrouhanou ředkví, dále do směsi přidáme nasekaný česnek a cibulku, připravenou zeleninu, kousky ústřic a další koření, směs opatrně ale důkladně promícháme.
- 5Potom rozebereme hlávky na jednotlivé listy, několik listů z hlávek necháme na konečné přikrytí vršků sklenic a ostatní listy potřeme částí připraveného slaného nálevu a do listů rozdělíme připravenou kořenící směs a listy pevně sbalíme a naskládáme je do sklenic. Sbalené listy s kořenící marinádou přikryjeme zbývajícími listy zelí a sklenice s listy zalijeme zbývající částí slané vody. Nakonec listy stlačíme a necháme na chladném místě marinovat několik dní. Takto připravené zelí Kimči podáváme studené jako přílohu k zeleninovým a masným pokrmům.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.