Nákyp z vařené brokolice a květáku

65 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
491 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
30 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Brokolici a květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Košťály nakrájíme na kostičky. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a oba druhy zeleniny v ní uvaříme. Slijeme vývar a dáme si ho stranou.
  • 2
    Brokolici a květák necháme na sítu okapat. Na kostičky nakrájíme šunku. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  • 3
    V kastrolu rozehřejeme 40 g másla a na něm zpěníme mouku. Stále mícháme, přilijeme vývar z květáku a brokolice a mléko. Počkáme, dokud nepřijde k varu a několik minut omáčku vaříme. Pak ji odstavíme ze sporáku. Rozklepneme si vejce a do omáčky v mícháme žloutky, bílky si ponecháme stranou. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.
  • 4
    Zbytkem másla vymažeme formu na nákyp. Zaplníme ji vrstvami brokolice, květáku a šunky, jednotlivé vrstvy přitom střídáme.
  • 5
    Ušleháme sníh z bílků a zamícháme ho do omáčky. Zeleninu zalijeme omáčkou. Posypeme povrch strouhaným sýrem a formu vložíme do trouby. Zapékáme 30 minut.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.