Nákyp z vařené brokolice a květáku
65 min.
Ingredience
- 500gramůBrokolice
- 500gramůKvěták
- 1špetkaPepř černý mletý
- 200gramůŠunka dušená
- 50gramůMáslo čerstvé
- 40gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 250mililitrůMléko polotučné
- 1špetkaPepř bílý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 4kusyVejce slepičí
- 100gramůSýr Ementál (Primátor)
- 2litryVoda pitná
- 2špetkySůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
491 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
30 g
Sacharidy
27 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Brokolici a květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Košťály nakrájíme na kostičky. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a oba druhy zeleniny v ní uvaříme. Slijeme vývar a dáme si ho stranou.
- 2Brokolici a květák necháme na sítu okapat. Na kostičky nakrájíme šunku. Předehřejeme si troubu na 200°C.
- 3V kastrolu rozehřejeme 40 g másla a na něm zpěníme mouku. Stále mícháme, přilijeme vývar z květáku a brokolice a mléko. Počkáme, dokud nepřijde k varu a několik minut omáčku vaříme. Pak ji odstavíme ze sporáku. Rozklepneme si vejce a do omáčky v mícháme žloutky, bílky si ponecháme stranou. Omáčku osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek.
- 4Zbytkem másla vymažeme formu na nákyp. Zaplníme ji vrstvami brokolice, květáku a šunky, jednotlivé vrstvy přitom střídáme.
- 5Ušleháme sníh z bílků a zamícháme ho do omáčky. Zeleninu zalijeme omáčkou. Posypeme povrch strouhaným sýrem a formu vložíme do trouby. Zapékáme 30 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.