Noky z brambor se sýrovou omáčkou
70 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 125gramůMouka pšeničná hladká
- 100gramůSýr ovčí tvrdý - Pecorino
- 50mililitrůMléko polotučné
- 1kusMrkev kořen
- 1hrstPetržel kudrnka
- 50mililitrůSmetana 12% (konzumní)
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
688 kcal
Bílkoviny
32 g
Tuky
25 g
Sacharidy
85 g
Vláknina
9 g
Cukr
84 mg
Postup přípravy
- 1Brambory dobře omyjeme a uvaříme ve slupce ve slané vodě. Uvařené necháme mírně vychladnout, oloupeme je, propasírujeme a necháme vychladnout úplně.
- 2V misce smícháme podle chuti 1 žloutek se solí a pepřem a přidáme ho k bramborám. Potom postupně přisypáváme mouku a mícháme, až je těsto hladké a nelepí se.
- 3Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na 1 cm silný plát a nakrájíme čtverečky o hraně 2-3 cm. Každý čtvereček vidličkou stiskneme, aby se na něm udělaly drážky a necháme je 15 minut uležet.
- 4Připravíme si omáčku. Mrkev oškrábeme, omyjeme a nastrouháme najemno. Petrželku opláchneme vodou a nadrobno ji nasekáme.
- 5Sýr nastrouháme a společně s mlékem a smetanou dáme do hrnce. Na mírném ohni za stálého míchání se sýr rozpustí, vaříme dokud omáčka nezačne houstnout, pak do ní přidáme nastrouhanou mrkev a nakrájenou petržel. Omáčku dochutíme pepřem a solí a důkladně promícháme.
- 6Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a v ní necháme 4-5 minut vařit uleželé noky. Uvařené vyjmeme, necháme okapat, rozdělíme na talíře a polijeme sýrovou omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.