Okurky kvašené s hroznovým vínem

40 min.
Ruská federace

Ingredience

Počet porcí:
20

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
30 kcal
Bílkoviny
1 g
Sacharidy
6 g
Vláknina
1 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Připravíme si velkou pětilitrovou okurkovou láhev, vypaříme ji a osušíme. Středně velké nakládačky namočíme na půl hodiny do vlažné vody, poté je v několika vodách vypereme a necháme okapat. Hrozny ne zcela dozrálého bílého vína rozstříháme na malé hrozínky a dobře omyjeme, zároveň opláchneme 4 vinné listy. Omyjeme svazek kopru, stroužky česneku oloupeme a každý rozkrojíme na 2 - 3 díly.
  • 2
    Na dno lahve nasypeme hladkou mouku smíchanou s 5 lžícemi soli a skládáme do ní okurky. Přitom je prokládáme vínem, snítkami kopru a dílky česneku. Navrch položíme vinné listy a lahev naplníme do třech čtvrtin studenou vodou. Zakryjeme talířkem a postavíme na slunné místo.
  • 3
    Tři až čtyři dny necháme kvasit, poté láhev přikryjeme ovázaným alobalem do kterého jehlou uděláme několik dírek a uložíme na chladnější místo. Nálev se zakalí a je možné, že při dalším kvašení i přeteče, proto pod láhev umístíme hlubší misku.
  • 4
    Asi po 3 týdnech jsou okurky vykvašené a můžeme je konzumovat. Po otevření lahve přeložíme okurky do menších sklenic, nálev přecedíme, přisolíme, převaříme, necháme vychladnout, nalijeme na okurky ve sklenicích, ty uzavřeme a uložíme v chladničce.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.