Omáčka z rajčat se slaninou
85 min.
Ingredience
- 50gramůCibule
- 1gramPaprika mletá sladká
- 200gramůAnglická slanina
- 50gramůPórek
- 50gramůCeler bulvový
- 50gramůMrkev kořen
- 500gramůRajčata
- 5litrůVývar zeleninový
- 1gramTymián sušený
- 50gramůMáslo čerstvé
- 1gramSůl
- 1gramPepř černý mletý
- 6lžicMouka pšeničná hladká T 650
- 2stroužkyČesnek
- 600gramůProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1285 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
65 g
Sacharidy
143 g
Vláknina
14 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Na kostičky nakrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme k ní rajčata zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
- 2Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
- 3Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme takto: Do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme, než jíška zrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme a ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.