Opečené hřebenatky se smetanovou omáčkou
35 min.
Ingredience
- 1,5lžícePetržel kudrnka
- 4lžíceVíno šumivé (sekt)
- 20kusůHřebenatka
- 60gramůMáslo čerstvé
- 300mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 1,5špetkyPepř černý mletý
- 1,5špetkySůl
- 1špetkaŠafrán
- 0,5lžíceCitronová šťáva
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
537 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
39 g
Sacharidy
8 g
Vláknina
58 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Při vysoké teplotě rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, vložíme do ní šafrán a pražíme jej tak dlouho, dokud nezačne vonět. Poté jej rychle vyndáme na talíř.
- 2Na pánvi zahřejeme máslo, přisypeme polovinu hřebenatek a 2 minuty je opékáme. Obrátíme je a opékáme další 1,5-2 minuty. Musejí být propečené v celé tloušťce, tužší, než byly syrové a neprůhledné. Hotové je přendáme na talíř, přikryjeme a udržujeme je teplé. Stejně připravíme i zbytek, podle potřeby doplňujeme máslo.
- 3Do šťávy nasypeme za stálého míchání opražený šafrán, přidáme šampaňské víno nebo jiný sekt, smetanu a zachycenou šťávu z hřebenatek. Omáčku přivedeme k varu, vaříme asi 10 minut, než zhoustne tak, že zůstává na spodní straně lžíce.
- 4Přidáme citronovou šťávu a podle chuti osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vložíme hřebenatky a prohřejeme je. Na talíři ozdobíme petrželkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.