Opékané selské brambory s kozím sýrem
60 min.
Ingredience
- 700gramůBrambory
- 200gramůAnglická slanina
- 3kusyŠalotka
- 200gramůSýr kozí
- 50gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1litrPodmáslí kysané 1%
- 2lžíceSádlo vepřové škvařené
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
742 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
39 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
4 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Nejdříve si připravíme všechny ingredience. Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na plátky přibližně 4 mm silné. Anglickou slaninu pokrájíme na tenké proužky. Šalotky oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky (půlměsíčky). Kozí sýr nakrájíme na kostičky.
- 2Ve větší hluboké pánvi (nejlépe litinové) rozehřejeme máslo se sádlem. Přidáme anglickou slaninu. Když se slanina začne smažit, přidáme cibuli, promícháme a krátce (30 sekund restujeme). Pak po celé pánvi rozložíme brambory, posolíme je, posypeme čerstvě pomletým pepřem a vše opékáme: pánev zakryjeme poklicí a přibližně každých 5 minut brambory se všemi přísadami obracečkou obrátíme, aby se smažily z každé strany.
- 3Takto brambory opékáme přibližně 30-40 minut (záleží na kvalitě a velikosti pánve). Kozí sýr přimícháme přibližně 6 - 10 minut před dopečením brambor.
- 4Osmažené brambory mají zlatou barvu a jsou křupavé. Podáváme je horké.
- 5Ke každé porci podáváme sklenici mléka nebo podmáslí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.