Ořechovo-smetanový dort

75 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
12

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
715 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
49 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
4 g
Cukr
33 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse ušleháme žloutek s vodou a cukrem do bílé pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a mleté pistácie.
  • 2
    Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout.
  • 3
    Na pánev nasypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, smícháme ho s nasekanými pistáciemi a namažeme na plech vyložený alobalem a vymazaný sezamovým olejem. Necháme vychladnout a pak karamelovou směs nalámeme na malé kousky.
  • 4
    Smetanu ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem dotuha a 1/4 si odložíme stranou. Do zbytku smetany zamícháme nadrcenou karamelovou hmotu. Dortový korpus dvakrát podélně rozřízneme a všechny placky pokapeme mandlovým likérem a natřeme je karamelovou šlehačkou. Zbytek šlehačky namažeme na okraje a celý dort včetně okrajů posypeme pistáciemi a nastrouhanou hořkou čokoládou.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.