Ořechovo-smetanový dort
75 min.
Ingredience
- Náplň
- 1lžíceOlej sezamový
- 175gramůCukr krupice
- 200gramůPistácie
- 1litrSmetana 33% (šlehačka)
- 2lžíceCukr moučkový
- 1kusCukr vanilka
- 4lžíceLikér mandlový - Amaretto
- 50gramůČokoláda hořká
- Těsto
- 5kusůVaječný žloutek slepičí
- 5lžicVoda pitná
- 175gramůCukr krupice
- 5kusůVaječný bílek slepičí
- 1špetkaSůl
- 150gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 200gramůPistácie
- 1lžíceHera
- 2lžíceStrouhanka
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
715 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
49 g
Sacharidy
58 g
Vláknina
4 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1V míse ušleháme žloutek s vodou a cukrem do bílé pěny. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zamícháme do žloutkové směsi. Nakonec přimícháme mouku, kypřící prášek do pečiva a mleté pistácie.
- 2Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto do formy nalijeme a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia, pečeme asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout.
- 3Na pánev nasypeme cukr a za stálého míchání necháme zkaramelizovat, smícháme ho s nasekanými pistáciemi a namažeme na plech vyložený alobalem a vymazaný sezamovým olejem. Necháme vychladnout a pak karamelovou směs nalámeme na malé kousky.
- 4Smetanu ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem dotuha a 1/4 si odložíme stranou. Do zbytku smetany zamícháme nadrcenou karamelovou hmotu. Dortový korpus dvakrát podélně rozřízneme a všechny placky pokapeme mandlovým likérem a natřeme je karamelovou šlehačkou. Zbytek šlehačky namažeme na okraje a celý dort včetně okrajů posypeme pistáciemi a nastrouhanou hořkou čokoládou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.