Ovčí sýr v opečeném lilku s červenou čočkou
60 min.
Ingredience
- 150gramůMrkev kořen
- 100gramůCibule
- 100gramůCeler řapíkatý
- 4lžíceOlej olivový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 4kusyŠalotka
- 200mililitrůVíno burgundské
- 1kusLilek
- 100gramůČočka červená
- 320gramůSýr ovčí tvrdý - Pecorino
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
675 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
34 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Mrkev, cibuli a řapíkatý celer očistíme, olupeme a pokrájíme na kostičky. Směs necháme zvolna karamelizovat na rozpáleném oleji. Po chvíli zastříkneme vodou, osolíme, zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby předehřáté na střední teplotu. Necháme pomalu táhnout cca 15 minut doměkka.
- 2Mezitím nakrájíme šalotku na kostičky, zalijeme vínem a cca 10 minut povaříme. Osolíme a opepříme dle chuti, poté scedíme a šťávu odložíme.
- 3Lilek opláchneme a i se slupkou ukrojíme celkem 8 3-5mm silných koleček. Ze zbytku ještě odkrojíme 8 tenkých plátků, do nichž budeme balit sýr. Lilek krátce spaříme vroucí vodou a ihned zchladíme v ledové tříšti. Kolečka i plátky osušíme na papírové utěrce a přemístíme na plech na nelepící podložku. Zakápneme olivovým olejem a na 5 minut vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
- 4Ze zbylého lilku odstraníme semínka, nasekáme na kostičky a smícháme s mrkví a celerem. Cibuli nakrájíme nadrobno a krátce ji osmahneme na rozpáleném oleji. Přisypeme čočku a zalijeme vodou tak, aby byla ponořená. Zakryjeme, přivedeme k varu a ihned stáhneme teplotu. Poté necháme zvolna ještě 15 minut táhnout.
- 54 kolečka lilku rozložíme na plech. Ovčí sýr rozdělíme na hrudky, na každou dáme lžičku vařené šalotky a opatrně zavineme do dvou plátků sušeného lilku. Přemístíme na lilková kolečka na plechu a zakápneme olivovým olejem. Několik minut zapečeme v troubě při 180 °C. Na zbylá kolečka lilku rozdělíme čočku, na ně položíme zapčené lilky se sýrem. Burgundskou šťávu ze šalotky ohřejeme.
- 6Porce rozdělíme do středu talířů, dokola rozprostřeme zeleninovou směs, případně zbytek čočky a dozdobíme vinnou šťávou. Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.