Ovocný koláč s drobenkou a smetanovou omáčkou
60 min.
Ingredience
- drobenka
- 3lžíceCukr krystal
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaSoda jedlá
- 1kusCukr vanilka
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 100gramůMáslo čerstvé
- smetanová omáčka
- 2,5lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůMáslo čerstvé
- 120lžicCukr krupice
- 1kusVanilkový lusk
- těsto
- 500gramůMaliny
- 320gramůBorůvky
- 330gramůOstružiny
- 120gramůCukr krupice
- 1kusCukr skořicový
- 100gramůMouka polohrubá
- 100gramůMouka pšeničná hladká
- 0,5lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1777 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
30 g
Sacharidy
386 g
Vláknina
10 g
Cukr
332 g
Postup přípravy
- 1Omyjeme a necháme okapat čerstvé lesní ovoce: maliny, borůvky a ostružiny. Do velké pánve dáme 120 g krupicového cukru, skořicový cukr. Směs zahříváme za stálého míchání, až do doby, kdy se rozpustí cukr. Přidáme 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 0.5 lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce Maizeny. Vše důkladně promícháme, přidáme ovoce a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy přibližně o průměru 22-24 cm.
- 2Připravíme si drobenku: do druhé misky dáme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, 1 lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky a polotuhé rozkrájené máslo, které pomocí prstů zapracováváme, dokud se neutvoří hrudky. Připravenou drobenku rozprostřeme po celém koláči.
- 3Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova přibližně 25 minut.
- 4Uvaříme si smetanovou omáčku.
- 5Do rendlíku se silným dnem dáme máslo a pomalu ho rozehřejeme. Potom přimícháme cukr se smetanou a za stálého míchání při mírném zahřívání rozpustíme cukr. Přidáme vanilkový lusk a omáčku pomalu vaříme 5-7 minut. Vanilkový lusk potom vyjmeme, omáčku odstavíme z plotny.
- 6Koláč rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.