Ovocný koláč s drobenkou a smetanovou omáčkou

60 min.

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1777 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
30 g
Sacharidy
386 g
Vláknina
10 g
Cukr
332 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyjeme a necháme okapat čerstvé lesní ovoce: maliny, borůvky a ostružiny. Do velké pánve dáme 120 g krupicového cukru, skořicový cukr. Směs zahříváme za stálého míchání, až do doby, kdy se rozpustí cukr. Přidáme 100 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, 0.5 lžičky prášku do pečiva a 2 lžíce Maizeny. Vše důkladně promícháme, přidáme ovoce a znovu vše zlehka promícháme. Směs dáme do koláčové kulaté formy přibližně o průměru 22-24 cm.
  • 2
    Připravíme si drobenku: do druhé misky dáme 3 lžíce cukru krystalu, špetku soli, 1 lžičku jedlé sody, vanilkový cukr, 2 lžíce hrubé mouky a polotuhé rozkrájené máslo, které pomocí prstů zapracováváme, dokud se neutvoří hrudky. Připravenou drobenku rozprostřeme po celém koláči.
  • 3
    Koláč pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova přibližně 25 minut.
  • 4
    Uvaříme si smetanovou omáčku.
  • 5
    Do rendlíku se silným dnem dáme máslo a pomalu ho rozehřejeme. Potom přimícháme cukr se smetanou a za stálého míchání při mírném zahřívání rozpustíme cukr. Přidáme vanilkový lusk a omáčku pomalu vaříme 5-7 minut. Vanilkový lusk potom vyjmeme, omáčku odstavíme z plotny.
  • 6
    Koláč rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.