Paštika z holubích prsou
150 min.
Ingredience
- dušená směs
- 75gramůMáslo čerstvé
- 150gramůŽampiony čerstvé
- 150gramůŠunka od kosti
- masová mletá směs
- 250gramůSlanina vepřová
- 250gramůVepřová plec
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceSůl
- 1lžičkaPaštikové koření
- 250gramůHolubí prsa
- náplň
- 50gramůOlivy nakládané
- 250gramůHolubí prsa
- těsto
- 1kusVejce slepičí
- 500gramůMouka polohrubá
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 75gramůMáslo čerstvé
- 75gramůSádlo škvařené
- 1špetkaSůl
- želatina
- 2decilitryHovězí vývar základní
- 3plátkyŽelatina
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1655 kcal
Bílkoviny
72 g
Tuky
110 g
Sacharidy
95 g
Vláknina
5 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Do mísy dáme polohrubou mouku, 2 žloutky, špetku soli, 175 g měkkého másla a 75 g rozpuštěného sádla. Vše promícháme, dáme na vál a rukama vypracujeme vláčné hladké těsto, které zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 1 hodinu.
- 2Polovinu pečených holubích prsou pokrájíme nadrobno. Druhou polovinu nakrájíme na plátky, které odložíme na talíř. Na kostičky nakrájíme vepřovou slaninu. Vepřovou plec omyjeme, pokrájíme na kousky a spolu se slaninou a pokrájeným holubím masem jemně pomeleme na masovém strojku. Směs dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem a paštikovým kořením a promícháme.
- 3V pánvi rozpustíme máslo. Očištěné a omyté žampiony pokrájíme na plátky a krátce je osmažíme dozlatova. Přidáme k nim pokrájenou šunku na nudličky, promícháme, zakryjeme poklicí a chvíli dusíme. Podušené žampiony se šunkou přidáme k mletému masu, směs dobře promícháme.
- 4Na pomoučeném vále z těsta rozválíme plát, kterým vyložíme paštikovou formu tak, aby konce těsta visely několik cm přes okraj formy. Pak formu naplníme 1/2 masové směsi, na tuto vrstvu poskládáme plátky holubích prsou, na ni rozložíme nakládané olivy, zakryjeme druhou polovinou mletého masa a tu zakryjeme těstem, které visí přes okraj formy. (Okraje těsta jsme před zakrytím potřeli vodou, aby se lépe spojilo.) Povrch těsta potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed vypíchneme otvor (3-4 cm v průměru), aby mohla unikat pára.
- 5Paštiku pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 175°C přibližně 1 1/2 hodiny.
- 6Upečenou paštiku necháme vychladnout. V hrnci přihřejeme silný masový vývar, vložíme do něj nabobtnat plátky želatiny a mícháme do doby, než se želatina rozpustí. Vývar pak nalijeme do otvoru v paštice a necháme ji ztuhnout v chladničce do druhého dne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.