Pečená dýně se sýrem a bylinkami
20 min.
Ingredience
- 1kusŠalotka
- 0,5lžičkaTymián čerstvý
- 1,5lžičkyKoriandr čerstvý
- 1lžičkaPažitka
- 20gramůSýr Parmezán
- 20gramůSýr Gruyére
- 1kilogramDýně
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceOlej dýňový
- 150gramůStrouhanka
- 1lžičkaSůl mořská
- 5lžicOlej olivový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
323 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
14 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Nadrobno pokrájíme šalotku, lístky z 1 snítky tymiánu, 3 snítky koriandru a pažitku. Dále nastrouháme sýry parmezán a gruyère. Dýni o váze 1 kg oloupeme, rozpůlíme, vybereme měkký střed se semeny a dužinu nakrájíme na klínky silné asi 1 cm. Klínky pak osolíme mořskou solí a opepříme čerstvě mletým pepřem.
- 2Na pánev s rozehřátými 4 lžícemi olivového oleje vyskládáme dýni a asi 6 minut ji opékáme až mírně změkne a na povrchu zkaramelizuje. Takto upravenou dýni přendáme do zapékací mísy, kde ji pokapeme olejem z dýňových semen.
- 3Na pánvi s 1 lžící olivového oleje necháme zesklovatět šalotku, sejmeme s ohně a necháme vychladnout. Potom přisypeme strouhanku, nasekané bylinky, oba druhy sýrů a podle potřeby ještě přidáme trochu olivového oleje. Touto směsí pak posypeme dýni, mírně přitlačíme a zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme dozlatova maximálně 5 minut, nebo můžeme zapéci pod grilem.
- 4Pečenou dýni rozdělíme na talíře a servírujeme, pokrm můžeme doplnit salátem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.