Pečená dýně se sýrem a bylinkami

20 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
323 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
14 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
2 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Nadrobno pokrájíme šalotku, lístky z 1 snítky tymiánu, 3 snítky koriandru a pažitku. Dále nastrouháme sýry parmezán a gruyère. Dýni o váze 1 kg oloupeme, rozpůlíme, vybereme měkký střed se semeny a dužinu nakrájíme na klínky silné asi 1 cm. Klínky pak osolíme mořskou solí a opepříme čerstvě mletým pepřem.
  • 2
    Na pánev s rozehřátými 4 lžícemi olivového oleje vyskládáme dýni a asi 6 minut ji opékáme až mírně změkne a na povrchu zkaramelizuje. Takto upravenou dýni přendáme do zapékací mísy, kde ji pokapeme olejem z dýňových semen.
  • 3
    Na pánvi s 1 lžící olivového oleje necháme zesklovatět šalotku, sejmeme s ohně a necháme vychladnout. Potom přisypeme strouhanku, nasekané bylinky, oba druhy sýrů a podle potřeby ještě přidáme trochu olivového oleje. Touto směsí pak posypeme dýni, mírně přitlačíme a zapékací mísu vložíme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme dozlatova maximálně 5 minut, nebo můžeme zapéci pod grilem.
  • 4
    Pečenou dýni rozdělíme na talíře a servírujeme, pokrm můžeme doplnit salátem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.