Pečená husí stehna s kroupami a hrachem

155 min.
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
1502 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
87 g
Sacharidy
108 g
Vláknina
7 g
Cukr
3 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omytý sušený hrách a kroupy den předem namočíme do studené vody, každé zvlášť (celkem 1 litr vody).
  • 2
    Druhý den hrách dáme do hrnce s 8 dl čisté vody, přimícháme 1 lžičku soli, 1 lžičku majoránky a uvaříme ho doměkka. Do druhého hrnce dáme kroupy s 4 dl čisté vody a 0,5 lžičkou soli. Vše vaříme přibližně 60 až 80 minut, hlavně pomalu. Očištěný česnek prolisujeme.
  • 3
    Mezitím si očistíme a umyjeme husí stehna. Osolíme je (2 lžičky) a posypeme kmínem. Očištěné cibule pokrájíme nadrobno. Ve větší zapékací míse na rozpáleném husím sádle cibuli zpěníme, položíme na ni maso, přilijeme 1,5–2 dl vývaru a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Prvních 30 minut maso dusíme pod pokličkou, pak poklici odložíme a stehna upečeme dozlatova. Průběžně je poléváme výpekem. Pečeme přibližně 60 minut.
  • 4
    Uvařený hrách a kroupy dáme do mísy, smícháme je, ochutíme prolisovaným česnekem, přidáme majoránku, 1–2 lžíce husího sádla, dochutíme solí, pepřem a vše dobře promícháme.
  • 5
    Upečená stehna vyjmeme ze zapékací mísy, do ní dáme směs hrachu s kroupami, stehna položíme navrch a dáme zpět do trouby zapéct asi na 15 minut.
  • 6
    Kroupy s hrachem rozdělíme na talíře, navrch dáme porci masa, přiložíme sladkokyselé okurky a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.