Pečená jelení kýta marinovaná ve víně s perníkem
270 min.
Ingredience
- 120gramůSlanina vepřová
- 1kilogramJelení kýta
- 1litrVíno červené
- 0,5lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 1lžičkaKmín drcený
- 2kusyJalovec
- 100gramůCibule
- 2kusyBobkový list
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 80gramůChléb konzumní
- 1lžícePerník
- 4kusyNové koření celé
- 4kusyHřebíček
- 1kusCitron
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
766 kcal
Bílkoviny
66 g
Tuky
27 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
1 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Slaninu nakrájíme na hranolky. Odblaněné a vykostěné maso z jelení kýty naklepeme a prošpikujeme slaninou, vložíme do hrnce, zalijeme červeným vínem a dáme na 4 dny do chladničky (nebo jiné chladné místo) uležet. Maso musí být celé ponořené a každý den ho obracíme.
- 2Před pečením maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, drceným kmínem, pomletým jalovcem a dáme ho do pekáče. K masu přiložíme oloupané cibule, které jsme pokrájeli na kolečka, bobkové listy, celý pepř, hřebíčky, nové koření a omytý, na čtvrtky rozkrájený citron. Maso podlijeme 4 dl vína, ve kterém bylo naložené a pečeme téměř 3 hodiny v předehřáté troubě dozlatohněda při 190°C - 200°C. Během pečení maso poléváme výpekem.
- 3Mezitím si nastrouháme do misky tvrdší chleba a perník na zahuštění.
- 4Upečenou kýtu vyjmeme, výpek zahustíme chlebem, perníkem, smetanou a dochutíme solí.
- 5Měkké, dozlatohněda upečené maso naporcujeme, přelijeme smetanovým výpekem a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.