Pečená kachna na víně s pomeranči
120 min.
Ingredience
- 1000gramůKachna domácí
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 1kusPetržel kořen
- 3kusyPomeranče
- 100mililitrůOcet vinný
- 100mililitrůVíno portské
- 2centilitryLikér pomerančový
- 2litryVoda pitná
- 2lžíceOlej z pšeničných klíčků
- 80gramůCukr krupice
- 150gramůMrkev kořen
- 30gramůMáslo čerstvé
- 0,5kusCeler bulvový
Počet porcí:
7Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
766 kcal
Bílkoviny
18 g
Tuky
62 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
4 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Kachnu opláchneme, osušíme, osolíme a opepříme.
- 2Drůbky (krk, žaludek, srdce a špičky křídel) vložíme do osolené vody. Oškrábeme zeleninu - mrkev, petržel a celer, pokrájíme na kostičky. Přidáme do hrnce k drůbkům a uvaříme vývar.
- 3Předehřejeme troubu na 180 °C.
- 4Na pekáč vlijeme olej, kachnu opečeme po všech stranách. Vložíme do trouby a podlijeme hotovým vývarem. Pečeme 60 minut do měkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou.
- 5Z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče ostrouháme kůru. Svaříme ji v trošce vody, ze všech tří pomerančů potom vymačkáme šťávu.
- 6Upečenou kachnu vyndáme z pekáče, šťávu přecedíme přes síto a odebereme z ní tuk.
- 7Do pekáče dáme zkaramelizovat cukr s octem. Naředíme ho portským vínem a 250 ml vývaru z drůbků. Odpařujeme, dokud nezhoustne.
- 8Rozmixujeme kachní játra a přidáme k nim máslo, lisujeme je do omáčky. Zahřejeme, ale už nevaříme. Přichutíme pomerančovým likérem a pomerančovou kůrou nakrájenou na nudličky.
- 9Rozporcujeme kachnu a podáváme ji s omáčkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.