Pečená štika na švédský způsob
50 min.
Ingredience
- 870gramůŠtika obecná
- 1,5lžičkySůl
- 4špetkyPepř černý mletý
- 0,5lžičkaKmín drcený
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 1kusVejce slepičí
- 1lžičkaHořčice
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
320 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
23 g
Sacharidy
2 g
Vláknina
218 mg
Cukr
131 mg
Postup přípravy
- 1Čerstvou očištěnou štiku rozřízneme od řitního otvor až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odřežeme hlavu, ploutve a rozřízneme ji podélně okolo páteře. Páteř vykrojíme, dobře ji pod tekoucí vodou omyjeme a nakrájíme na porce, které osušíme.
- 2V misce rozšleháme vajíčko s hořčicí. Porce posypeme z každé strany solí, drceným kmínem a bílým pepřem. V pekáčku rozehřejeme máslo (2 lžíce) s olejem, porce štiky vložíme na omastek kůží vespod. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem posypeme strouhankou a pokapeme rozpuštěným máslem (2 lžíce).
- 3Pekáček se štikou vložíme do předehřáté trouby na 220 °C. Pečeme přibližně 20-25 minut dozlatova. Během pečení maso polijeme výpekem.
- 4Porce upečené štiky dáme na talíře, do výpeku přilijeme 1 dl smetany, necháme přejít varem a vzniklou omáčku přidáme k porcím a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.