Pečené bažantí stehno s borůvkami, mrkvový knedlík a kedlubnové zelí
75 min.
Ingredience
- Bažant
- 4kusyBažantí stehno
- 100gramůBorůvky
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžičkaJalovec
- Knedlíky
- 30gramůDroždí
- 3kusyŽemle tuková
- 800gramůMouka pšeničná hrubá
- 1gramSůl
- 1kusVejce slepičí
- 100gramůMrkev kořen
- 500mililitrůMléko polotučné
- Omáčka
- 150gramůCibule
- 100gramůMrkev kořen
- 100gramůPetržel kořen
- 3lžíceCukr krupice
- 200mililitrůPivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 500mililitrůVývar zeleninový
- 80gramůPerník
- 1kusCitrony
- 3kusyKedlubna
- 200mililitrůVíno bílé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 1lžíceOlej rostlinný
- 50gramůDžem borůvkový
- 100gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1473 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
34 g
Sacharidy
243 g
Vláknina
13 g
Cukr
20 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si připravíme řídký kvásek na kendlíky. Část mléka mírně ohřejeme, přisypeme 100 g mouky a rozdrobené droždí. Kvásek odložíme na teplé místo a necháme chvíli kynout. Mezitím očistíme a oškrábeme mrkev a pokrájíme na malé kostičky. Ty krátce blanšírujeme ve vroucí vodě. Zbylou mouku prosijeme do mísy, přisypeme sůl, nakrájené housky a promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, vlijeme kvásek a zaděláme ho s troškou mouky. Znovu necháme krátce kynout. Poté přidáme vejce rozkvedlané se zbytkem mléka a
- 2vypracujeme nepříliš tuhé těsto. Nakonec vmícháme připravenou mrkev. Zakryté necháme těsto kynout cca 30 minut. Rozdělíme na 2 části, propracujeme na bochánky a po několika minutách kynutí z nich vytvarujeme knedlíky. Vložíme do vroucí vody, opatrně zvedneme ode dna a vaříme 20-25 minut.
- 3Konce kostiček stehen v místě kloubů oddělíme a důkladně očistíme nožem. Obalíme je alobalem, aby při pečení nezčernaly. Každou porci osolíme, naplníme borůvkami a vložíme do pekáče. Přisypeme kuličky pepře a jalovce a zakryté alobalem vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme cca 20 minut, poté odkryjeme a dopečeme dalších 15 minut. Mezitím nepodléváme.
- 4Během pečení najemno nakrájíme cibuli a kořenovou zeleninu na omáčku a krátce osmahneme v kastrůlku na rozpáleném oleji. Směs shrneme na stranu kastrolu a do středu nasypeme za stálého míchání 2 lžíce cukru. Necháme ho zkaramelizovat, zalijeme vývarem a černým pivem. Promícháme se zeleninou a důkladně provaříme. Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku, kterou vmícháme do omáčky společně s nastrouhaným perníkem a zavařeninou. Znovu provaříme a scedíme do čistého kastrůlku. Ochutíme citronovou šťávou, solí a osladíme cukrem.
- 5Na zelí očistíme kedlubny a pokrájíme na nudličky. Na rozpáleném másle zpěníme nasekanou cibulku, přidáme kedlubnu, osolíme, zastříkneme vínem a podusíme.
- 6Na talíře rozdělíme nakrájené knedlíky, do středu dáme zelí, přidáme maso, přelijeme a doplníme omáčkou a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.