Pečené kuře s žemlovou nádivkou
60 min.
Ingredience
- 1kusKuře
- 2špetkySůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 50gramůSlanina vepřová
- 600mililitrůVoda pitná
- Nádivka
- 60gramůMáslo čerstvé
- 150gramůStrouhanka
- 250mililitrůMléko polotučné
- 2špetkySůl
- 0,33kusVeka
- 1špetkaMuškátový květ
- 3kusyVejce slepičí
- 0,5lžícePetržel - nať
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1412 kcal
Bílkoviny
92 g
Tuky
101 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
936 mg
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme nádivku. V míse utřeme změklé máslo se solí a žloutky. Zvlášť mlékem zvlhčíme veku nakrájenou na kostičky, tu pak přimícháme do másla spolu se strouhankou, jemně posekanou petrželovou natí, muškátovým květem, na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
- 2Očištěné kuře osolíme, vnitřek vyplníme nádivkou, otvor zašijeme.
- 3V pekáči rozpustíme máslo, přidáme vyškvařenou slaninu, kterou jsme nakrájeli na kostičky, vložíme kuře hřbetem nahoru, mírně podlijeme, přiklopíme a v předehřáté troubě dusíme.
- 4Po dvaceti minutách poklici sejmeme a kuře pečeme. Během pečení kuře poléváme výpekem, podle potřeby podlijeme vodou, kuře také obrátíme, aby se propeklo rovnoměrně.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.