Pečené nové brambory s bylinkami a zelím
65 min.
Ingredience
- 1kilogramZelí hlávkové bílé
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2lžíceCukr krupice
- 1decilitrVoda pitná
- 1kusCibule
- 2lžíceSádlo škvařené
- 1,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 1,5kilogramyBrambory rané
- 2lžičkyKmín celý
- 1lžíceKopr čerstvý
- 2lžícePažitka
- 70gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
570 kcal
Bílkoviny
12 g
Tuky
22 g
Sacharidy
101 g
Vláknina
12 g
Cukr
17 g
Postup přípravy
- 1Nové brambory dobře omyjeme, slupku jim necháme. Větší brambory rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky, drobné necháme v celku. Brambory dáme do mísy, prosolíme je, posypeme kmínem, promícháme a poklademe na suchý plech. Dáme je do předem vyhřáté trouby a pečeme minimálně 30-40 minut do zlatova. Kopr a pažitku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 2Mezitím očistíme hlávku bílého zelí, rozkrájíme ji na čtvrtky a vykrojíme košťál. Poté zelí velmi jemně nakrájíme. Dáme je do mísy, promícháme s 0,5 lžičky soli, pepřem a lžící cukru. Rukama zelí prohněteme tak, že ztratí na objemu. Zelí dáme do hrnce, přilijeme 1 dl vody a pod pokličkou zelí dusíme doměkka (přibližně 15-20 minut). Z podušeného zelí slijeme vodu, kterou zachytíme.
- 3Očistíme cibuli, drobně ji pokrájíme. V pánvi si rozpálíme sádlo, na kterém zpěníme cibuli, přimícháme mouku a usmažíme tmavou jíšku, kterou zředíme slitou vodou ze zelí. Jíšku dohladka vymícháme a přidáme ji k zelí.
- 4Za stálého míchání zelí s jíškou povaříme asi 3-5 minut a dochutíme cukrem.
- 5Na každou porci horkých brambor poklademe tenké plátky másla, posypeme je bylinkami, přiložíme k nim podušené sladké zelí a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.